Šta su kvote?

U svetu sportskog klađenja najvažnije je razumeti kvote, jer od njih zavisi profit koji kladioničar može da ostvari. Iako decimalni zapisi kvota možda deluju nerazumljivo i komplikovano, zapravo su vrlo jednostavni, te svako sa osnovnim poznavanjem matematike može da ih shvati.

Procena verovatnoće

Kvote u svojoj osnovi predstavljaju verovatnoću određenog ishoda: što je kvota veća, ishod je manje verovatan, i obratno. Tu se krije i glavna „caka”, tj. razlog za dilemu prilikom klađenja: ako se kladimo na veće kvote, dobitak je veći; međutim, ishod na koji se kladimo je manje verovatan, što znači da prilično rizikujemo polažući opkladu na njega. Da bi vam sve bilo jasnije, pokazaćemo to na konkretnom primeru.

Primer kvota i moguće zarade

Primer kvota i moguće zarade

Recimo da se igra utakmica između OFK Vršac i FK Radnički Beograd, a kvote su sledeće:

(1) OFK Vršac pobeđuje: 1.27

(X) Nerešeno: 4.80

(2) FK Radnički Beograd pobeđuje: 10

Ukoliko ste se kladili na (1) i OFK Vršac pobedi, za svaki uloženi dinar dobijate 1,27 dinara. Ako ste se kladili na (x), dobijate 4,8 dinara na svaki uloženi dinar ukoliko je krajnji rezultat nerešeno. Ako ste ste kladili na (2), dobijte 10 dinara na svaki uloženi dinar ako FK Radnički Beograd pobedi.

Prosto, kvotu uvek pomnožite sa svojim ulogom da biste videli ukupni iznos koji možete dobiti. Na primeru uloga od 700 dinara, dobici bi bili sledeći:

  • ako ste se kladili na (1) => 1,27 x 700 = 889 dinara;
  • ako ste se kladili na (x) => 4,80 x 700 = 3.360 dinara;
  • ako ste se kladili na (2) => 10 x 700 = 7.000 dinara.

Prilikom isplate dobitka, kladionica izračunava ovaj iznos za vas, ali je dobro znati ga unapred kako biste mogli da donesete bolje odluke o uplati tiketa.

Vrste kvota

Iako se u Srbiji skoro isključivo koriste decimalne kvote, koje smo upravo objasnili, pored njih postoje još 2 vrste: američke i frakcionalne.

Američke kvote se najviše koriste za sportove koji se igraju u SAD, a timovi se u suštini dele na favorite i autsajdere. Ovi prvi su prikazani sa znakom plus ispred kvote, a drugi sa znakom minus. Sâm broj pokazuje koliko novca treba da uložite da biste imali profit od 100 dolara.

Frakcionalne kvote nam dolaze iz Velike Britanije, gde su prvobitno korišćene za trke konja. Date su u vidu razlomka i, poput decimalnih kvota, jednostavno je izračunati dobitak u odnosu na njih. Recimo da je kvota 6/1. To znači da ćete na svaki uloženi dinar dobiti 6 dinara ukoliko pogodite ishod događaja, plus dobijate natrag dinar koji ste uložili. Na primeru uloga od 700 dinara, vaš profit je 6 x 700 = 4.200 dinara, a pritom dobijate natrag i 700 dinara koje ste uložili.

Mesta za sportsko klađenje

Da biste praktično primenili znanje koje ste stekli o kvotama, potrebno je da odete u neku kladionicu. U današnje vreme one su veoma dostupne, pa tako pored standardnih kladionica u fizičkim objektima postoje i onlajn kladionice, koje vam pružaju mogućnost igre od kuće. To ima svojih prednosti, pošto možete na miru da proučite kvote i uporedite ih sa onim što druge kladionice nude, pa da pametno odigrate svoj tiket.

Često veće kladionice nude bolje kvote zato što imaju veći promet, dok manje, lokalne kladionice imaju više marže kako bi pokrile troškove poslovanja. O maržama možete detaljnije pročitati u često postavljanim pitanjima.

FAQ

Kako pretvoriti kvote u procente?

Vrlo jednostavno. Podelite broj 1 sa kvotom, pa rezultat pomnožite sa 100. Recimo, u primeru koji smo dali, kvota za pobedu OFK Vršac je 1.27. To znači da Vršac ima 1/1.27 x 100 = 78,74% šanse za pobedu.

Kako kladionice određuju kvote?

Da se ne lažemo: kladionice imaju svoje poslovne interese i ništa ne prepuštaju slučaju. One moraju da ostvaruju profit kako bi nastavile da postoje i nude svoje usluge klijentima – u suprotnom bi bankrotirale. Ovo ipak ne znači da vi kao kladioničar ne možete da zaradite.

Hajde da detaljnije pogledamo primer koji smo naveli. Ako izračunamo procente, oni su sledeći:

(1) 1/1.27 x 100 = 78,74%

(x) 1/4.80 x 100 = 20,83%

(2) 1/10 x 100 = 10%

Da su kvote pravedno raspoređene, ukupan zbir procenata bi bio 100%. Međutim, ovde vidimo da je to 78,74% + 20,83% + 10% = 109,57%, što znači da kladionica ima maržu (marginu profita) od skoro 10%. Na taj način se kladionica obezbedila, pa nije čudo što se za sve vrste klađenja kaže da „kuća uvek pobeđuje”. Zbir kvota nikad neće biti 100% jer u tom slučaju kladionica ne bi ostvarivala profit na duže staze.

Kako izabrati najbolju kladionicu?

Da biste odabrali pravo mesto za ulaganje svog novca na sportsko klađenje, potrebno je da razumete kvote i marže. Najjednostavniji način je da pronađete kladionicu koja nudi dobre kvote za događaje na koje želite da se kladite i koja pritom ima nisku maržu (koju ćete sad znati sami da izračunate na osnovu primera koji smo vam dali). Još jedna stvar koju treba da uzmete u obzir jeste i bonus dobrodošlice, jer vam on olakšava početne korake u sportskom klađenju. Postoje i besplatni onlajn kalkulatori koji mogu da vam pomognu oko celokupnog računanja ukoliko vam matematičke veštine nisu jača strana, tako da toplo preporučujemo da ih koristite.

Leave a Comment