Tim Srbije za Svetsko prvenstvo u fudbalu

Svetsko prvenstvo u fudbalu je sve bliže, te će selektor Dragan Stojković Piksi uskoro morati da odluči koje igrače vodi sa sobom u Katar na najznačajnije međunarodno fudbalsko takmičenje. Rok za pravljenje konačnog spiska je 20. oktobar, što je mesec dana pre početka samog takmičenja. Da li će nas Piksi držati u neizvesnosti do tada, ostaje da se vidi.

Kako će izgledati verovatna postavka?

Na prošireni spisak za Katar je, prema novim pravilima, moguće staviti čak 55 igrača, dok konačan spisak sadrži samo 26 odabranih. Naravno, već postoje nagađanja ko će sigurno biti u toj ekipi. Pretpostavlja se da će okosnicu tima činiti dobro uigrana ekipa koja je odabrana i za Ligu nacija, a to su zapravo igrači koji su do sada redovno igrali pod Piksijevim vođstvom.

Golmani

Kad su u pitanju golmani, najveće šanse za odlazak u Katar imaju Marko Dmitrović (Sevilja), Predrag Rajković i Vanja Milinković Savić (Torino). Ovi sjajni momci su pokazali svoje umeće kao čuvari mreže u brojnim utakmicama do sada, pa se s pravom očekuje njihov izbor u najuži krug, a nakon toga i odličan nastup na Mundijalu.

Odbrana

Što se tiče odbrane, selektor Piksi je do sada uglavnom stavljao sličnu ekipu na sve spiskove. U pitanju su Strahinja Eraković (Crvena zvezda), Miloš Veljković (Verder Bremen), Nikola Milenković (Fjorentina), Aleksa Terzić (Fjorentina), Filip Mladenović (Legija Varšava), Strahinja Pavlović (Salzburg), Matija Nastasić (Majorka), Erhan Mašović (Bohum), Srđan Babić (Almerija) i Stefan Mitrović (Hetafe). Očekuje se da većina ovih nenadmašnih igrača zasluži mesto u nacionalnom timu, pošto su dokazali svoju spremnost igrajući kako za velike timove širom Evrope, tako i za sopstveni nacionalni tim.

Odbrana

Vezni red

Kao vezni igrači fenomenalno su se do sada pokazali Dušan Tadić (Ajaks), Filip Kostić (Juventus), Filip Đuričić (Sampdorija), Saša Lukić (Torino), Darko Lazović (Helas Verona), Uroš Račić (Braga), Nemanja Maksimović (Hetafe), Nemanja Radonjić (Torino) i Andrija Živković (PAOK), te će sigurno većina njih biti na spisku za sredinu terena.

Napad

Situacija je možda najmanje neizvesna kad su u pitanju napadači, jer tu imamo izuzetne i neuporedive igrače kao što su Aleksandar Mitrović (Fulam), Dušan Vlahović (Juventus), Luka Jović (Fjorentina) i Đorđe Jovanović (Makabi). Oni svojim ubedljivim nastupom pokazuju da su bez premca u ovom sportu, pa neće biti nikakvo iznenađenje ako se nađu u najužoj selekciji za putovanje u Katar.

Ko su nam protivnici?

Srbija je u jakoj grupi sa Brazilom, Kamerunom i Švajcarskom, ali čak i FIFA smatra naše Orlove mogućim favoritom „iz senke”. Ovo je tek drugo pojavljivanje naše zemlje kao nezavisne države na svetskom takmičenju (pre toga je bila u državnoj zajednici sa Crnom Gorom), a kvalifikovala se za prvenstvo na spektakularan način, ne izgubivši nijednu utakmicu sa Azerbejdžanom, Portugalijom, Republikom Irskom i Luksemburgom. Nadamo se da će naša reprezentacija imati podjednako impresivan nastup i na samom Mundijalu!

Svetsko prvenstvo se otvara utakmicom između Holandije i Senegala, a Srbija prvi meč ima 24. novembra, sa Brazilom. Kao i uvek kad igraju Orlovi, možete računati na uzbudljivu utakmicu punu preokreta i neverovatnih akcija.

Leave a Comment